Overgewicht bij kinderen komt steeds vaker voor. Bijna 14 procent van de kinderen tussen 4 en 18 jaar was in 2016 te zwaar. Meer bewegen is één van de oplossingen. Om kinderen te stimuleren te sporten en bewegen in de openbare ruimte zet gemeente Amsterdam onder meer interactieve speeltoestellen in. Een interview met Hafid Ouaali, Adviseur Sport en Accommodatie. Onlangs werd in Amsterdam het negende interactieve speeltoestel gerealiseerd.
In Amsterdam werd een Quest Junior Memo geopend. Waarom past zo’n urban initiative zo goed bij de stad?
Gemeente Amsterdam heeft de ambitie om zich te profileren als urban city. Hierin wordt bewegen een integraal onderdeel van het ruimtelijk ontwerp. Door de verstedelijking en daarmee de toenemende druk op de openbare ruimte, staan wij voor de uitdaging om de stad leefbaar te houden. Dit ten tijde van versnelde urbanisatie in combinatie met veranderende manieren van wonen, werken en bewegen in de stad. De Quest Junior Memo past heel goed in een stad als Amsterdam, vanwege diens dynamiek. Een wipkip zal altijd een wipkip blijven, maar bij de Memo is het programma continu aanpasbaar. Mede daardoor voldoet het geheel aan de eisen van deze tijd.
Welk probleem lost het op?
De Amsterdamse openbare ruimte is dé plek waar het stedelijk leven plaatsvindt en bloeit. Door de groeiende inwonersaantallen en de bouw van nieuwe woningen binnen de stadsgrenzen, is een goede indeling van de openbare ruimte belangrijker dan ooit te voren. Naast het bijdragen aan het oplossen van het woningentekort in de stad, zet de gemeente zich ook in om het sporten en bewegen te stimuleren. Investeren in sport betekent ook investeren in openbare ruimte. Als we zoveel mogelijk mensen aan het sporten willen krijgen, zullen er extra vierkante meters bij moeten komen om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Initiatieven als de Quest Junior Memo bieden extra uitkomst vanwege de relatief kleine omvang van de speelobjecten en het gemak waarmee de interactive inpasbaar is in de openbare ruimte.
Naast de voordelen op ruimtelijk gebied, is interactief spelen ook een belangrijk hulpmiddel voor het tegengaan van overgewicht bij kinderen. De huidige generatie kinderen groeit op met tablets, smartphones en online gamen waardoor spelen anno nu een hele andere betekenis heeft gekregen. Om die kinderen toch in beweging te krijgen, wordt het statisch gamen nu gecombineerd met actief bewegen. Door het toegevoegde wedstrijdelement worden gebruikers altijd uitgedaagd hun grenzen te verleggen en dan ook de kinderen die juist niet van bewegen houden.
Vanuit welke visie of welk beleid heeft Amsterdam dit project geïnitieerd?
Met de visie “Amsterdam als Bewegende Stad” willen wij de stad zo inrichten dat alle Amsterdammers bewust en onbewust worden uitgenodigd om te recreëren, sporten en spelen. Meer bewegen is essentieel voor een goede gezondheid en daarom proberen wij jong en oud in beweging te krijgen. Dit op de meest uiteenlopende manieren, bijvoorbeeld door meer ruimte te geven aan fietsers en voetgangers, het plaatsen van speelaanleidingen op druk bezochte plaatsen of door het aanleggen van uitdagende speelplekken.
Wat is uw kijk op spelen in de stad, in combinatie met de thema’s die de Quest Junior Memo behandelt?
De wereld van sport en spel is voortdurend in beweging en uitermate gevoelig voor nieuwe trends en ontwikkelingen. Om aan de vraag van de nieuwe generatie kinderen te voldoen, is het van belang om te durven investeren in nieuwe initiatieven. Interactief spelen is een betrekkelijk nieuw fenomeen in onze hoofdstad. Ik ben ervan overtuigd dat deze nieuwe manier van spelen op voldoende draagvlak en interesse kan rekenen op het moment dat het eenmaal tastbaar is voor gebruikers. Verder is de combinatie bewegen en educatie een ontwikkeling die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door ons. Zo zijn we in Amsterdam druk bezig om schoolpleinen op een bepaalde manier her in te richten. Zodat deze pleinen geschikt worden gemaakt voor (natuur)educatie. De Quest Junior Memo is dan ook een goede toevoeging aan het onderwijscurriculum van de school.
Heb je andere voorbeelden van interactief spelen in Amsterdam of is de stad voornemens om meer projecten te ontwikkelen?
Op dit moment hebben wij in Amsterdam negen interactieve speeltoestellen. In ons geactualiseerde speelruimteplan staan beschreven dat wij meer gaan inzetten op trends en ontwikkelingen. Daar hoort interactief spelen ook bij. Hierbij blijven de traditionele speeltoestellen natuurlijk wel deel uit blijven maken van ons speelareaal.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
Met het invullen geef ik Lappset toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Lappset heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de AVG-wetgeving.