De Jan Vertonghen Foundation wil kinderen stimuleren om meer buiten te sporten, spelen en bewegen door eigentijdse speelomgevingen of playgrounds te creëren. De playgrounds zijn voorzien van interactieve speeltoestellen die aangepast zijn aan huidige interesses van de jeugd. Elektronische interactiviteit wordt hierbij gekoppeld aan lichaamsbeweging. Een aantal Jan Vertonghen playgrounds zijn inmiddels gerealiseerd. De eerste in Temse. Dat de eerste playground in Temse staat is niet toevallig. Jan Vertonghen is geboren in deelgemeente Tielrode en in Temse is het allemaal voor hem begonnen: zijn jeugd en voetbal.
Sutu en Toro in Gemeente Temse
Jan Vertonghen: “Het project in Temse was de eerste stap voor de Jan Vertonghen Foundation om zoveel mogelijk kinderen aan te zetten om meer buiten te sporten, spelen en bewegen. Dit doen we op een creatieve manier, want het is niet zomaar een veldje natuurlijk! De playgrounds zijn voorzien van interactieve speeltoestellen, die aangepast zijn aan de huidige interesses van de jeugd. Elektronische interactiviteit wordt hierbij gekoppeld aan lichaamsbeweging. Ik ben dan ook ontzettend blij met de samenwerking met onze partner Lappset!”
Debby Vermeiren van de gemeente Temse is erg tevreden met de aanleg van deze Playground: “Temse is trots op de interactieve speeltoestellen van de Foundation, die gemaakt worden door Lappset. Zowel de sprekende voetbalwand (Sutu) als het multifunctioneel sportveld (Toro) waren een instant succes! Door het programmeren van nieuwe spelletjes, worden de kinderen steeds opnieuw geprikkeld om te bewegen.”
Sutu in Gemeente Niel
De tweede Playground is gerealiseerd in de gemeente Niel. Gemeente Niel is zeer te spreken over deze mooie, toegankelijke sportplek. Guy De Wachter van de gemeente Niel: Tijdens onze zoektocht naar nieuwe uitdagende spel- en sportconcepten zijn we in contact gekomen met de Jan Vertonghen Foundation, die samen met het bedrijf Lappset het interactief spelen promoot om bij te dragen aan een gezonde leefstijl, gekoppeld aan inclusief spelen. Vrij vlug kwamen we tot overeenstemming om te kiezen voor de interactieve Sutu voetbalmuur uitgevoerd in de JVF (Jan Vertonghen Foundation) uitstraling.
Eens de beslissing genomen verliep de samenwerking administratief en naar uitvoering met de Foundation en Lappset zeer vlot. Alle afspraken en termijnen werden gerespecteerd wat resulteerde in een prachtige Sutu XL Court naast de speeltuin aan het sportcomplex. De statistieken tonen aan dat ook de Nielse jeugd deze nieuwe manier van spelen en sporten weet te waarderen en daar was het ons toch maar om te doen aldus burgemeester Tom De Vries. De Vrije Tijdsdienst merkt eveneens op dat scholen steeds meer gebruik maken van de Sutu XL court tijdens hun sportlessen. In het voorjaar komt Jan nog eens langs om samen met de jeugd een balletje te trappen!
Sutu in Antwerpen
Een andere Playground is gerealiseerd bij het kinderhospitaal Koningin Mathilde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Voor patiëntjes is spelen, sporten en bewegen niet altijd even makkelijk. Om dit toch zo aantrekkelijk en leuk mogelijk te maken, werd een interactieve voetbalmuur geïnstalleerd op het dakterras van het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum. Op 3 juni 2019 opende Jan Vertonghen deze eerste Jan Vertonghen Foundation Playground in een ziekenhuis!
De Jan Vertonghen Foundation en het UZA zetten zo samen in op de revalidatieprogramma’s van chronisch zieke kinderen. De nadruk ligt voornamelijk op oncologische patiënten en diabeten. De nieuwe playground zal worden ingezet voor de revalidatie/ beweging programma’s bij deze kinderen. Uiteraard kunnen ook alle andere patiëntjes gebruik maken van de playground.
Zieke kinderen moeten de kans krijgen om te spelen, sporten en bewegen, want elk kind is bijzonder! Beweging en revalidatie wordt dankzij de Jan Vertonghen Foundation Playground een stuk leuker! Zelfs kinderen die normaal gesproken liever binnen achter de spelcomputer zitten, worden gestimuleerd om te bewegen. Door de unieke locatie, op het dakterras van het Koningin Mathilde Moeder- en kindercentrum, biedt het een fijne speelplek in de frisse buitenlucht. Zo kunnen de patiëntjes hun zorgen vergeten, al is het maar voor even.
Sona in Berlare
In de gemeente Berlare in het Donkoeverpark is een Sona geplaatst. De Sona is een interactief geluidsspeeltoestel voor de buitenruimte. Met één druk op de knop kan gekozen worden voor verschillende spellen. De Sona speelt muziek en geeft beweegopdrachten. Bovenin de boog zit een camera die precies ziet wat de personen op de vloer doen. In de vloer zitten dus geen sensoren! De vloer is vrij toegankelijk en meerdere personen kunnen er tegelijkertijd op spelen. Onze motivatie is om iedereen samen te laten spelen en bewegen binnen zijn eigen niveau en mogelijkheden. De voordelen van de Sona hierbij zijn:
- Rolstoel gebruiksvriendelijk
- Samenspel wordt gestimuleerd
- Iedereen met of zonder handicap, kan hier samenspelen
- Leeftijd- en ontwikkelingsgericht
- Spelen zetten op een leuke manier aan tot bewegen
- Positief effect van de muziek bij bijvoorbeeld aandachtstoornissen
"Ik ben ontzettend blij met de samenwerking met onze partner Lappset!”
Multisportveld met Sutu in Lanaken
In Stad Lanaken staat het nieuwe Outdoor Sportpark Montaignehof met o.a. een skatepark, bmx parcours, Finse piste en een Interactief Jan Vertonghen multiportveld. Het sportveld is voorzien van twee klassieke grote doelen in de lengterichting , vier kleine doeltjes in de breedte en twee vandalismebestendige basketbaldoelen. Het hele sportveld is uitgevoerd in de typische kleuren van de Jan Vertonghen Foundation voorzien van de logo’s van de Stad Lanaken en de Foundation. De Sutu werd voor dit project geïntegreerd in de lengterichting van het trapveld om het geheel nog meer speelwaarde en mogelijkheden te bieden. Inclusie is voor zowel de Foundation als Lappset een belangrijke factor en het geheel is vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers en anders mobiele personen via een daartoe voorziene ingang.
Sona bij VBS Het Ooievaarsnest
In 2021 heeft VBS Het Ooievaarsnest in Assenede een geheel nieuw schoolgebouw gebouwd. Daarbij mocht een gaaf nieuw speeltoestel op het schoolplein natuurlijk niet ontbreken. We hebben hier een mooie Jan Vertonghen Sona en Parkour opstelling mogen plaatsen. In een eerste gesprek met Lappset en de Jan Vertonghen Foundation was de keuze voor de Sona door Directeur Jan Verwulgen al snel gemaakt. De Sona is een interactieve dans- en beweegboog, die kinderen op een leuke en vernieuwende manier laat spelen. Perfect voor groepen kinderen in de pauzes.
De gymleerkrachten gaven aan dat zij ook graag een speeltoestel wilden waarop leerlingen actief kunnen bewegen. Een Parkour opstelling is hier perfect voor. Met Parkour is zowel de beweegintensiteit als de beweegvariatie ongekend hoog. De kracht is dat ieder kind beweegt op zijn eigen niveau en zijn eigen grenzen verlegt. De gymleerkrachten kunnen het Parkour ook tijdens de gymlessen inzetten. De kinderen zullen dit na de les zelf herhalen in de pauze, waardoor hun motorische ontwikkeling versnelt!
Sona bij CHC MontLégia Clinic in Luik
Een kind moet kunnen blijven bewegen, ook in het ziekenhuis. In de CHC MontLégia Clinic in Luik streven ze hier al jaren naar. In samenwerking met de Jan Vertonghen Foundation hebben wij de Sona mogen plaatsen. De Sona heeft een zeer bijzondere plek gekregen, namelijk op het dakterras van het ziekenhuis. Daarnaast een primeur voor de Foundation; de eerste Playground in Wallonië.
Dr. Caroline Genin, hoofd kinderarts van de hospitalisatiedienst: “Deze boog zal meer menselijkheid brengen in de soms zeer lange ziekenhuisverblijven. Het draagt bij aan de beweging van lichamen die te vaak beschadigd zijn, aan het loslaten, aan het opnieuw verbinden met lichamelijke, visuele en auditieve sensaties, aan respect voor anderen, aan het verwerven van cognitieve vaardigheden zoals concentratie, anticipatie en observatie. Kortom, het maakt het mogelijk om kinderen in nood weer tot leven te brengen, door op een speelse manier beweging, vrolijkheid en lach te brengen.
De CHC Health Group heeft een lange traditie op het gebied van humanisering van de zorg. De Sona boog is een aanvulling op de vele activiteiten die voor kinderen en tieners worden georganiseerd door het zorg- en onderwijsteam van het ziekenhuis. Veelzijdig, interactief en inclusief, de dans- en beweegboog biedt, een breed scala aan spellen die toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd, leeftijd, gezondheidstoestand of handicap.
Tijdelijke Sutu met Solar paal in Westerlo en Mechelen
In samenwerking met de Jan Vertonghen Foundation hebben we twee tijdelijke Sutu voetbalmuren verloot met een WK winactie. Tijdens deze WK actie konden gemeenten in België zich inschrijven voor een loting waarbij één Sutu, voor één jaar, gegarandeerd werd verloot. Door het overweldigende enthousiasme rondom de winactie besloten we een tweede winactie op te zetten, waarbij een tweede Sutu voor een half jaar gewonnen kon worden. De gelukkige winnaars zijn de gemeenten Westerlo en Mechelen in België. In Westerlo staat de Sutu met Solarpaal één jaar gratis in het sportpark de Beeltjens. In Mechelen staat de Sutu met Solar een half jaar in het sportpark Donderlei. De voetbalmuren zijn aangesloten op de Solarpaal die zorgt voor alle nodige stroomvoorziening. De Sutu is uitermate geschikt als tijdelijke oplossing. Hij is eenvoudig verplaatsbaar, zo is het mogelijk om een pop-up plek te maken en de kinderen in deze gemeenten een uitdagende en vernieuwende sportplek te bieden. Lees nog meer over de Jan Vertonghen Foundation in de referentie.
Het belang van een goed ontwerp
Lappset ontwerpt inclusieve speelplekken waarbij specifiek rekening wordt gehouden voor iedereen met een beperking. Dit is opgebouwd uit 5 aandachtsgebieden; toegankelijkheid, samenzijn, plezier, bespeelbaarheid en levendigheid. De insteek is altijd dat iedereen er naar hartenlust met elkaar moet kunnen spelen! Want een goede samenspeelplek beperkt zich niet tot jonge kinderen. Ook voor de oudere jeugd met een beperking moet het uitdagend zijn.
Niet alleen de keuze voor de juiste toestellen is belangrijk, maar zeker ook de bereikbaarheid van de toestellen en de totale inrichting van de samenspeelplek. Voor het ontwerpen van een goede samenspeelplek zijn er richtlijnen. We houden onder andere rekening met:
- Zichtassen voor overzicht in de speeltuin
- Ligging en materiaal van paden
- Visuele markeringen
- Spelaanleidingen
- Aanleg rustzones
- Rolstoelen en rollators, autisme, een visuele beperking, gehoorbeperking, verstandelijke beperking, fysieke beperking, aandachtstoornissen, etc.
De inclusieve speelplek
Buiten spelen moet vanzelf gaan. Voor kinderen met en zonder beperking, inclusief spelen is voor iedereen! Lappset en Jan Vertonghen Foundation hebben een samenwerking rondom “inclusieve speelplekken”.
Ieder kind verdient een tijd en mogelijkheid waarin ze onbeperkt samen kunnen spelen, zelfvertrouwen op kunnen doen en vriendschappen kunnen sluiten. We zien dat de groep met speciale behoeften of beperkingen het meest wordt vergeten in het ontwerp van een speelplek. De meeste ‘inclusieve’ speelplekken zijn vaak maar gericht op één beperking of niet interessant en uitdagend genoeg. Kinderen met een beperking worden vaak geconfronteerd omdat ze niet mee kunnen doen. Er is een gebrek aan speeltoestellen die de fysieke, emotionele en sociale ontwikkeling verbeteren, ongeacht leeftijd of bekwaamheid.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
Met het invullen geef ik Lappset toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Lappset heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de AVG-wetgeving.