Wil je een speel- of sportplek realiseren in de wijk of een oude vervangen? Wij helpen je graag bij elke stap, van het ontwerp tot financiering. Het plaatsen van toestellen in openbare ruimtes vereist een investering vanwege de strikte veiligheidseisen. Naast de toestellen brengen ook de benodigde val dempende ondergrond en aankleding extra kosten met zich mee. Gelukkig zijn er verschillende manieren om subsidies aan te vragen en geld in te zamelen voor het project in jouw buurt. Wij ondersteunen je graag bij dit proces.
Subsidieopties voor sport- en speeltoestellen
Het creëren van speel- en sportplekken is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van gemeenschappen. Om deze veilige en aantrekkelijke plekken te realiseren, zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Hieronder vind je een lijst met diverse subsidies en financieringsmogelijkheden voor jouw speel- of sportplek. Ontdek hoe je je project kunt realiseren met behulp van deze bronnen.
Gemeentelijke subsidies
Informeer bij je lokale gemeente naar regionale subsidieregelingen. Gemeentes denken vaak mee en ondersteunen projecten, vooral in de openbare ruimte. Ook kunnen gemeentes de BTW van 21% terugvorderen, wat aanzienlijke besparingen oplevert. Neem tijdig contact op en ontdek de mogelijkheden voor jouw project.
VSBfonds
Het VSBfonds ondersteunt projecten die bijdragen aan zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie. Dit fonds kan gebruikt worden voor de aanleg van speel- en sporttoestellen die de gemeenschap ten goede komen. Samenwerking met het VSBfonds biedt niet alleen financiële steun, maar ook toegang tot hun netwerk en expertise in projectontwikkeling en -management.
LEADER
LEADER is een subsidieprogramma gericht op plattelandsontwikkeling en kan worden gebruikt voor speel- en sportprojecten in landelijke gebieden. Het programma ondersteunt initiatieven die bijdragen aan de versterking van de leefbaarheid en economie op het platteland door innovatieve projecten te bevorderen. Deze projecten stimuleren samenwerking tussen lokale gemeenten, maatschappelijke organisaties, bedrijven en burgerinitiatieven. Neem contact op met je regionale LEADER-gebied om te zien of je project in aanmerking komt.
De Grote Clubactie
De Grote Clubactie is een jaarlijks evenement waarbij sportclubs en scoutinggroepen loten verkopen om geld in te zamelen. Van elke verkochte lot gaat maar liefst 80% rechtstreeks naar de clubkas, waardoor verenigingen hun activiteiten kunnen financieren. De overige 20% wordt gebruikt voor onder andere de financiering van sport- en speeltoestellen, waarmee de Grote Clubactie bijdraagt aan de gemeenschap door heel Nederland.
Jantje Beton
Jantje Beton streeft naar meer speelruimte en -kansen voor kinderen in Nederland. Naast jaarlijkse collectes en loterijen voor fondsenwerving, bieden ze directe subsidies voor lokale speelprojecten. Ook leveren ze advies en hulp bij het ontwikkelen en realiseren van speelplekken, waardoor gemeenschappen en scholen niet alleen geld krijgen, maar ook profiteren van hun kennis en netwerk.
Buurtbonnen
Buurtbonnen zijn als tegoedbonnen die worden ingezet voor het financieren van ideeën die de buurt verbeteren, veiliger maken of de sociale samenhang vergroten. Verschillende gemeenten in Nederland hebben speciale fondsen opgezet voor buurtbonnen. Erkende bewonersorganisaties adviseren de gemeente over de geschiktheid van ideeën voor een buurtbon, waardoor lokale gemeenschappen actief betrokken worden bij het verbeteren van hun buurt.
Rabobank Stimuleringsfonds
De Rabobank biedt via het Stimuleringsfonds financiële steun aan maatschappelijke en economische projecten, zoals het bevorderen van beweging bij kinderen. Voor subsidieaanvragen moet een goed onderbouwd plan worden ingediend, met duidelijke doelstellingen, een gedetailleerd projectplan inclusief ontwerp en locatie, een realistisch budget dat alle kosten dekt, samenwerking met buurtbewoners of schoolgemeenschappen en aandacht voor de impact en duurzaamheid op lange termijn.
Oranje Fonds
Het Oranje Fonds ondersteunt diverse initiatieven, waaronder projecten die gericht zijn op inclusief spelen voor kinderen en activiteiten voor ouderen. Het fonds richt zich op het versterken van sociale samenhang en leefbaarheid. Door subsidieaanvragen in te dienen bij het Oranje Fonds kun je financiële steun verkrijgen voor projecten zoals het verbeteren van speelplekken. Voordat je een aanvraag indient, is het slim om eerst een projectcheck op hun website te doen.
Crowdfunding
Crowdfunding is een populaire manier om geld in te zamelen voor buurtprojecten. Platforms zoals Voor je Buurt bieden ondersteuning bij het opzetten van een campagne en het bereiken van potentiële donateurs. Door een Crowdfunding campagne te starten, kun je niet alleen financiële steun ontvangen, maar ook de betrokkenheid van de lokale gemeenschap vergroten en mensen enthousiast maken voor je speelproject. Het is belangrijk om een duidelijke boodschap en een aantrekkelijke campagne te creëren om je doelen te bereiken.
Serviceclubs
Serviceclubs zoals Rotary, Lions en Junior Kamer organiseren regelmatig activiteiten om geld in te zamelen voor goede doelen. Door contact op te nemen met deze serviceclubs en hun steun te zoeken, kun je mogelijk financiële steun ontvangen voor je speelproject. Het is de moeite waard om de mogelijkheden binnen deze clubs te onderzoeken en te kijken hoe je kunt samenwerken om je project te realiseren.
Eigen initiatieven
Zelf geld inzamelen kan ook door het organiseren van activiteiten zoals:
- Sponsorloop
- Rommelmarkt of kofferbakverkoop
- Braderie of Fancy Fair
Zorg voor betrokkenheid en transparantie door de voortgang en opgehaalde bedragen zichtbaar te maken, bijvoorbeeld met een digitaal dashboard.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
Met het invullen geef ik Lappset toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Lappset heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de AVG-wetgeving.