Kinderen zitten al zo veel binnen, daarom is het goed om buiten te spelen in een natuurlijke omgeving. Natuurlijk spelen draagt bij aan de ontwikkeling op cognitief, lichamelijk en natuurlijk vlak. Hoog tijd om meer buiten te gaan spelen in een natuurlijke omgeving.
Natuurlijk spelen: laarzen aan en spelen maar
In de leefomgeving van kinderen is er soms weinig natuur aanwezig. En dat terwijl de natuur zoveel moois te bieden heeft om mee te spelen: denk aan takjes, grote keien, liggende boomstammen, zand en beplanting.
Een natuurlijke speeltuin biedt kinderen de kans om op ontdekkingsreis te gaan op elementen zoals zwerfkeien, zandondergronden, wilgentunnels, struiken, bloemen, water of boomstammen. Al deze natuurlijke elementen zorgen voor vrij spel en ontdekken van de natuur. Groene elementen op het speelplein hebben echter ook nadelen: er is veel onderhoud van groeiende wilgentunnels, moestuinen of bloeiende struiken nodig. En wat als het buiten regent en kinderen spelen in het zwarte zand?
De impact van natuurlijk spelen op kinderen
Bij natuurlijk spelen speel je met materialen uit de natuur, zoals bijvoorbeeld zand, takken en kiezels. Natuurlijk spelen levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van creativiteit, fantasie en vindingrijkheid. Kinderen spelen tegenwoordig veel minder buiten dan een aantal jaar geleden. Hierdoor zijn ze veel minder fysiek actief waardoor het risico op overgewicht toeneemt.
Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen in een natuurlijke omgeving meer bewegen. Daarnaast ervaren kinderen op een natuurlijke speelplek een groter gevoel van vrijheid en neemt het vermogen om nieuwe dingen te ontdekken, zich te verwonderen en het ontwikkelen van creatief spel toe (De Baaij, 2008).
Spelen in de natuur is gezond!
Buitenspelen in een natuurlijke omgeving levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Niet alleen ontwikkelen kinderen zich fysiek beter door in een natuurlijke omgeving te spelen, ook geestelijk en emotioneel werpt spelen in de natuur zijn vruchten af. Toch is er al jaren een trend gaande waarin kinderen steeds minder buiten spelen. Onderzoek wijst uit dat zelfs 15% van de kinderen nooit buiten komt om te spelen (Jantje Beton, 2019).
Met natuurlijk spelen krijgen kinderen weer de kans om avonturen te beleven, om zich te verwonderen over de bijzonderheden in de natuur en om lekker te ravotten, klimmen en te klauteren. Omdat kinderen zelf het spel creëren raken ze minder snel verveeld, waardoor er minder ruimte is voor pesterijen en ongewenst gedrag. Interessant he!
Meer en intensiever bewegen
Dankzij de combinatie van hout, netten, touwen en andere natuurlijke materialen verandert elk speelterrein in een kleine jungle. Kruipen, rennen, schommelen, verstoppertje spelen, klimmen, klauteren en ravotten, kinderen kunnen zich er heerlijk uitleven! Kinderen houden van het verleggen van grenzen. Lopen op een kromme balk die je in de jungle ook tegen zou kunnen komen is natuurlijk uitdagender dan lopen op een rechte balk! En wist je dat groene speelterreinen uitnodigen tot meer en intensiever bewegen?
Unieke uitdagingen
Natuurlijk spelen wordt steeds belangrijker gevonden en speelplekken worden voorzien van natuurlijke materialen. Denk hierbij aan wilgenhutten, boomstammen, houten speeltoestellen, netten en touwen. Dat is echt super want uit onderzoek blijkt dat natuurlijk spelen unieke uitdagingen en leermogelijkheden biedt voor kinderen. Ze vinden spelen leuker en het maakt ze rustiger.
Natuurlijke speeltuin
Een combinatie van elementen uit de natuur met uitdagende natuurlijke speeltoestellen is een ultieme mix en zorgt voor een maximale speelbeleving. Een natuurlijk speelplein biedt kinderen uitdaging en avontuur. Natuurlijke speeltoestellen waarop kinderen glijden, klimmen en schommelen zijn nodig om een speeltuin blijvend leuk te houden en stimuleren de motorische ontwikkeling van kinderen.
Goed om te weten:
- Kinderen ontdekken veel meer tijdens het spelen in een natuurlijke omgeving.
- Natuurlijk spelen biedt ieder kind een mogelijkheid om zijn of haar eigen grenzen op te zoeken.
- Alle zintuigen worden al spelenderwijs op scherp gezet.
- Met fantasie en creativiteit creëren kinderen hun eigen wereld.
- Met Flora en Clover natuurlijke speeltoestellen blijven kinderen zich motorisch ontwikkelen op diverse niveaus.
- Natuurlijke ondergronden zoals houtsnippers of kunstgras met geïntegreerde vormen passen hier goed bij.
- Onze speeltoestellen hebben een lange levensduur van 10 tot 20 jaar én lage onderhoudskosten.
“Wij doen géén concessies in de gedachte achter natuurlijk spelen, maar voegen wél hoogwaardige speeltoestellen toe waarop kinderen zich ontwikkelen.”
Hoge kwaliteit grenenhout
Onze natuurlijke speeltoestellen Clover en Flora kennen beiden nauwelijks scheurvorming. Hoe dat kan? Het hoge kwaliteit grenenhout uit de Finse bossen (met PEFC-COC keurmerk) wordt verduurzaamd. Jaarringen van dit langzaam groeiende hout liggen dichtbij elkaar, wat de sterkte van het hout vergroot. Alleen de beste delen van de boom worden gebruikt in het toestel en zwak hout met noesten worden weggegooid. Zo kunnen er géén scheuren ontstaan in het hout, die in combinatie met regenwater tot rot zullen leiden of zelfs koot- of vingerbeknellingen kunnen veroorzaken.
Clover: vriendelijke prijs-kwaliteit verhouding
De ongeverfde, esthetisch vereenvoudigde speeltoestellen van Clover zijn door hun neutrale uitstraling perfect geschikt voor diverse omgevingen. Deze toestellen passen ook in krappe budgetten, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.
Flora: natuurlijke, organische vormen
De natuurlijke speeltoestellen uit de productlijn Flora zijn gebaseerd op organische vormen uit de natuur. De daken zijn een referentie naar boombladeren. De klimgrepen verwijzen naar boomtakken die doen denken aan de willekeur van een bos. Nerven zijn zichtbaar waardoor het natuurlijke karakter van het hout wordt behouden. De natuurlijke houtkleur blijft zijn bruine, warme kleur behouden.
Krijg je al zin om buiten te gaan spelen?
Projecten
Inspirerende natuurlijke speelplekken
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
Met het invullen geef ik Lappset toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Lappset heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de AVG-wetgeving.