Interactief spelen

Wanneer is een interactief speeltoestel, een goed speeltoestel?

6 april 2020
Interactief

Rob Tuitert en Thomas Hartong zijn productontwerpers bij Lappset en geestelijk vaders van een hele serie interactieve speeltoestellen. Beiden studeerden ze Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Rob studeerde begin 2007 af bij de Technische Universiteit Delft op de dans- en beweegboog Lappset Sona, het eerste interactieve toestel dat bij Lappset werd ontwikkeld. Thomas volgde in 2009 met het ontwerp van de voetbalmuur Lappset Sutu. Ze delen de passie om constant vernieuwend bezig te zijn op speelgebied en zijn nog lang niet uitgespeeld: de komende jaren blijven ze ontwerpen. Samen beantwoorden zij vragen die ze vaak krijgen over interactief spelen.

Onlangs was het eerste gedeelte van deze blog geplaatst, lees hier het tweede gedeelte.

6. Wat zijn aandachtspunten in het ontwerp van ruimtes met interactief spelen?

Kies toestellen die aansluiten bij de doelgroep. Zorg ook voor rustige ruimtes om de toestellen voor spelers die even willen rusten of voor toeschouwers. Dat laatste zien we ook vaak: het is erg leuk om ‘potjes’ te kijken van anderen. Zorg ook voor een omgeving die aansluit op het interactieve spel, en dan ook vooral in de vloer. Vormen en kleuren in de ondergrond kunnen bijdragen aan het spel: kinderen kunnen die gebruiken om hun interactieve spel te verrijken: “We doen dit spelletje, maar mogen dan alleen schieten vanaf de witte stip”. Laat de spellen op de toestellen aansluiten bij de doelgroep. Op een schoolplein is het handig om spellen te activeren die met een grote groep te spelen zijn. In een park heb je vaak weer meer eenlingen, en daar kun je op inspelen met het toestel.

7. Wat kun je zeggen over het beheer van interactieve speelplekken?

Het lijkt me dat de beheerder over aardig specifieke kennis moet beschikken. Wordt hierin voorzien in cursussen?
Het beheer is heel belangrijk en daar steken wij als ontwerpers veel tijd in. Ons uitgangspunt: simpel houden. Als iemand zijn smartphone kan bedienen, kan hij ook een interactief toestel bedienen. Geluidsvolume, aan/uit tijden en spellen kunnen eenvoudig worden ingesteld met een internet inlog. Onze toestellen regelen zichzelf trouwens ook: een spel dat niet goed wordt gespeeld, wordt automatisch vervangen door een nieuw spel. Sommige beheerders vinden het prima om het daarbij te laten: er wordt goed gespeeld, dus ze zijn tevreden. Anderen zijn weer erg enthousiast bezig en checken vaak de statistieken.

8. Interactief spelen en regelgeving. Sluit het aan op bestaande regelgeving?

Jazeker. De stroomvoorziening is laag voltage en dubbel geïsoleerd, dus heel veilig. De speluitdaging zit hem bij interactieve toestellen vaak in de spellen, waardoor we niet perse de hoogte in hoeven. Dat scheelt: er is geen dure valondergrond nodig, en de keurmeesters voor veiligheid zijn vaak snel klaar bij ons.

9. Hoe reageren kinderen? Zijn die enthousiast? Kiezen ze voor interactieve objecten of toch voor traditionele?

Kinderen reageren super. Dat zagen we al bij onze afstudeerprojecten waarbij gebruikstesten erg belangrijk zijn. Zo houden we contact met de eindgebruiker. Als je langs een speelplek komt waar alle kinderen in de stromende regen aan het spelen zijn op ons toestel op een voor de rest leeg plein, dan weet je dat het goed zit. Vaak hebben kinderen wel een voorkeur voor interactief spelen. Dat zit hem in de uitdaging en nieuwigheid. Een klimtoestel is erg gaaf, maar als je een echte DJ kan spelen in de buitenruimte, dan is dat iets dat erg tot de verbeelding spreekt.

10. Tips & Tricks. Waar moet je opletten als je in je buitenruimte met interactief spelen aan de gang wilt?

Ervaar het zelf! Kies nooit het toestel van papier of van internet, maar ga gewoon zelf lekker spelen en neem de doelgroep mee als het kan. Ik kan erg lang uitleggen hoe leuk het is, maar als mensen het zelf proberen dan valt het kwartje pas: “Hee! Dit is echt heel leuk!” Onze interactieve speeltoestellen zullen altijd met de tijd meegaan en nieuwe spellen krijgen. Nieuwe spellen kunnen ingaan op weer nieuwe trends zoals een nieuwe sport of dansrage. Via een internetverbinding zijn de spellen door de eigenaar van het toestel eenvoudig te uploaden op het toestel. Dat is geen toekomstmuziek maar al realiteit. Een interactief toestel is daardoor eigenlijk steeds weer een nieuw toestel die weer opnieuw door de kinderen ontdekt kan worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.








  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Lappset toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Lappset heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de AVG-wetgeving.