De waarde van
speel- en sportplekken
Kinderen verleggen grenzen voor een avontuurlijk gevoel
Het leren van gezond gedrag begint al in je jeugd. Doordat we in onze jeugd veel buitenspelen hebben speelplekken in de woonwijk grote invloed op ons beweeggedrag en hoe we ons verder ontwikkelen. Denk daarbij aan sociale ontwikkeling met andere kinderen op de speeltuin!
Niet alleen de kans op overgewicht is kleiner wanneer je veel beweegt maar ook zal je je motorisch beter ontwikkelen. Dit alles bij elkaar opgesomd kan je risico op het ontwikkelen van chronische aandoening verlagen.
En dat alles terwijl je speelt en plezier hebt!
Wij hebben daarom in samenwerking met het motorical research institute compacte speeltoestellen ontwikkeld die extra veel speelwaarde bieden in kleine ruimtes. Je hoeft namelijk geen grote ruimte te hebben om voldoende uitdagende speelwaarde te bieden. Vooral als je speeltoestellen hebt die boordevol zitten met speelwaarden in plaats van alleen speelfuncties. Precies dat kun je bereiken met Motorical Track: speeltoestellen waardoor je kunt groeien en je grenzen kunt verleggen.
In dit soort speelomgevingen worden sociale, cognitieve en motorische ontwikkelingen volop gestimuleerd. En dat geldt niet alleen voor kinderen die al kunnen spelen als een pro maar voor alle leeftijden ongeacht het vaardigheidsniveau! Zo kan ieder kind of zelfs volwassene zichzelf op zijn of haar niveau uitdagen.
Inclusieve speelplekken zijn nóg leuker
Wij vinden dat spelen vanzelfsprekend moet zijn. Met of zonder beperking, volwassen of ietstjes ouder of juist samen met alle doelgroepen. Het moet voor iedereen toegankelijk zijn!
Daarvoor hoef je soms maar kleine aanpassingen toe te passen. Zo simpel kan het zijn om voor iedereen een veilige en leuke speelplek te creëren.
Door ervaring en kennis weten wij precies hoe we een ontwerp moeten maken waarbij rekening wordt gehouden met diverse beperkingen. Wij noemen dit ‘All-in’ speelplekken. Zo kunnen wij All-in plekken realiseren waar iedereen zijn of haar grenzen kan verleggen in een veilige omgeving. Een omgeving waar iedereen, jong of oud, valide en mindervalide naar hartenlust samen kan spelen! Samen spelen is toch het allerleukst?
Wij zijn bijzonder trots dat we deel uitmaken van het landelijke Samenspeelakkoord! Hiermee hebben wij de belofte gedaan om gemeenten te ondersteunen met onze kennis en ervaring om bestaande of nieuwe speelplekken meer All-in te maken. Een belofte die we met heel veel passie nakomen!
Ouderen winnen vertrouwen in beweegtuinen
Hoe ouder we worden, hoe belangrijker het is dat we in beweging blijven. Daarvoor zijn er beweegtuinen! Een beweegtuin stimuleert ouderen om regelmatig en ongedwongen te bewegen terwijl ze plezier hebben.
De oefeningen op een beweegtuin vertalen zich direct naar een beter functioneren in het dagelijkse leven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het trainen van je balans door te wandelen over een loophelling. Deze laagdrempelige oefening versoepelt de enkelgewrichten, versterkt de beenspieren met als resultaat dat het valrisico verlaagd!
Door het oefenen op de beweegtoestellen zullen ouderen meer vertrouwen winnen in hun dagelijkse handelingen. Daarnaast zijn de sociale contacten op een beweegtuin ook minstens zo belangrijk en leuk!
Al deze kennis hebben wij in samenwerking met Olga Commandeur omgezet tot een productlijn voor beweegtuinen: Ouderen in beweging.
Interactief spelen, haal de gamer naar buiten
Écht interactief spelen is veel meer dan het simpelweg toevoegen van licht of geluid. Actie, reactie, inhoudelijke, leerzame spellen en een bijbehorende apps maken de interactieve speeltoestellen uniek en zorgen voor een toegevoegde waarde. Met interactief spelen breng je generaties samen, benader je jongeren op een positieve manier, creëer je kansen bij kinderen met leerachterstand en breng je ouderen in beweging. Door een interactief toestel bij een urban sportplek te zetten maak je een breed gedragen sportplek voor iedereen.
Je kunt je ergeren aan rondhangende jeugd. Je kunt deze doelgroep ook positief benaderen en gebruik maken van wat ze echt bezighoudt; namelijk muziek, internet en de mobiele telefoon. De Lappset DJ-tafel Fono daagt de jeugd uit om sociale contacten op te doen en hun muzikale creativiteit te delen met anderen.
Door interactief spel is veel winst te behalen op gezondheid en leefbaarheid in wijken, want juist de groep die niet uit zichzelf beweegt, wordt met een verrassende speelruimte of sportzone verleid om toch in beweging te komen. De interactieve voetbalmuur Lappset Sutu bijvoorbeeld is perfect als laagdrempelig toegankelijke wijk- of recreatievoorziening, maar ook voor professionele voetbaltrainingen op hoog niveau.
Duurzaam omgaan met materialen
Lappset hecht veel waarde aan duurzaam ondernemen, waarden en normen staan hoog in het vaandel. Lappset kent een vooruitstrevend MVO beleid, wat blijkt uit een tal van inspanningen. MVO binnen Lappset is aangetoond door het behalen van verschillende certificaten, zoals de MVO-prestatieladder en CO2 prestatieladder. Wist je dat Lappset stimuleert dat afgeschreven speeltoestellen een tweede leven krijgen? Weggooien is zonde! Gebruikte onderdelen worden gebruikt bij reparatie van bestaande toestellen. Of we maken er hele mooie nieuwe dingen van, zoals een insectenhotel, moestuinbak, bank of picknicktafel.
Waarom onze werkwijze scoort
Klantgerichtheid en service staan bij ons voorop. Wij gaan voor een 9+ score!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
Met het invullen geef ik Lappset toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Lappset heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de AVG-wetgeving.